Logga in här

- ELLER -Ansök om medlemskap
 
 
 
Glömt ditt lösenord?

Vad är en språkkonsult?

Språkkonsulter är experter på att anpassa texter till olika läsare och situationer. Vi håller skräddar­sydda utbildningar i att skriva och redigera effektivt, vi språkgranskar och redigerar texter, och vi tar fram rekommendationer och skrivriktlinjer. Metoderna vi arbetar med syns till exempel i Språkrådets webbchecklista klarspråkstestet.

Många språkkonsulter är egna företagare med uppdrag från reklambyråer, IT-företag, förlag, myndigheter, översättningsbyråer, universitet och högskolor med mera. Många är också anställda på företag, myndigheter och organisationer. Språkrådet rekommenderar myndigheter att anlita examinerade språkkonsulter som stöd i klarspråksarbetet.

 

Hur anlitar jag en språkkonsult?

Om du vill anlita en språkkonsult kan du gå in på fliken Hitta konsulter.

Vad gör en språkkonsult?

Examinerade språkkonsulter är lämpliga för de flesta uppgifter som har med kommunikation att göra. Detta kan bland annat vara att
– korrekturläsa texter
– språkgranska texter
– skriva texter från grunden
– ta fram eller omarbeta brevmallar
– utbilda skribenter
– leda språkprojekt
– ta fram språkliga riktlinjer för ett företag.

Dessutom har många språkkonsulter kompletterande kompetenser. En del språkkonsulter översätter, andra har kunskap om svenska som andraspråk och andra kan grafisk form och design.

 

Hur blir jag språkkonsult?

En examinerad språkkonsult har en fil.kand. i svenska eller i svenska med inriktning mot språkkonsultverksamhet. Du kan läsa till språkkonsult vid fyra av Sveriges universitet:

– Göteborgs universitet
– Lunds universitet
– Stockholms universitet
– Umeå universitet.