Ess medlemskonferens 2018: Språkkonsultens roll i det digitala landskapet

Välkommen på 2018 års medlemskonferens!

Fredagen den 16 mars klockan 13.00 träffas vi på Coor konferens på Västgötagatan 5 i Stockholm. Konferensen håller på fram till 16.30 och följs av föreningens årsmöte 17.00.

Årets medlemskonferens blir en språkkonsultspecifik uppföljning på höstens konferenstema, där vi funderar mer på vad språkkonsulter har för plats på dagens arbetsmarknad, och vidgar vyerna utåt och framåt. Vilken kompetensutveckling behöver vi? Hur kan vi lära av varandra? Hur ska vi hålla oss relevanta i framtiden, och hur uppfattas vi och vår kompetens utifrån?

Under konferensen fokuserar vi på kunskapsutbytet oss språkkonsulter emellan; korta föreläsningar och livliga diskussioner står på schemat. Vi ser fram emot nytänkande och lärorika diskussioner där vi vidgar språkkonsultbegreppet och placerar det i dagens och morgondagens digitala sammanhang.

Konferensen kostar 500 kronor för ordinarie medlemmar och 100 kronor för studerandemedlemmar.

Programmet

13.00–13.10:  Registrering

13.10–13.15:  Moderatorn hälsar välkommen

13.15–14.10:  Breddning och fortbildning med Mikaela Leander från 7minds + diskussion 1

14.10–14.40:  Fika

14.40–15.30:  Språkkonsulten som digital kommunikatör med Gustav Julander från Digifix + diskussion 2

15.40–16.30:  Text och UX – hur förhåller de sig till varandra? med Johanna Thorell från Hypertext + diskussion 3

16.30–17.00:  Macka serveras för de som ska vara med på årsmötet

17.00:            Ess årsmöte

 

Våra talare på konferensen

En av dagens talare är Gustav Julander från Digifix. Digifix är en kommunikationsbyrå med inriktning på innehållsutveckling och redaktionella tjänster för digitala medier. Gustav ska berätta om sin verksamhet och varför han har valt att anställa språkkonsulter. Gustav är utbildad journalist och har en bakgrund som webbutvecklare. Han kom i kontakt med språkkonsulter för första gången när han startade sajten dinsvenska.se och var i behov av en expert som kunde skriva de språkråd som sajten bland annat skulle innehålla.

Mikaela Leander är språkkonsulten som jobbar lika mycket med språk som med webbutveckling och utbildning i webbsystem. Hon arbetar på 7minds där hon hjälper sina kunder med allt som har med webb att göra, från klarspråk, via sökmotoroptimering, till kravställning av användargränssnitt. Hon kommer prata om hur man breddar sin kompetens och hur man slår sig in på marknader som kanske inte är helt självklara för en språkkonsult.

Johanna Thorell driver företaget Hypertext produktion och är konsult inom innehållsstrategi och copywriting för webb och digitala tjänster, en budskapsnörd som älskar att förtydliga, fördjupa och samarbeta. Hon vill att hennes ordpusselbitar ska vara med och lyfta helheten så att människor får snabbt svar på sin fråga, njutbar hjälp med sitt ärende eller kanske ny kunskap som de inte visste att de behövde. ”Dynamiken som uppstår när olika yrkesroller och personligheter möts har alltid fascinerat mig. Därför är jag extra glad över att få dela med mig av mina erfarenheter av att jobba nära UX-proffs och vad jag tror att vi som jobbar med ord kan lära oss av dem.”