En språkkonsults vardag – Anna Maria Resare

Profilbild, Anna Maria Resare

I juni 2013 stod jag nervös, stolt och förväntansfull i Humanisthuset på Umeå universitet. Det pirrade till i kroppen när jag tog emot diplomet för väl genomförd utbildning. Jag var nu examinerad språkkonsult i svenska.

Sedan ett tag tillbaka hade jag börjat planera mitt nästa steg i karriären. Jag ville starta eget och jag ville till Göteborg. Och så blev det.

I dag jobbar jag med Göteborg som utgångspunkt men med kunder över hela Sverige. Mitt företag är min bebis som jag vårdar ömt, utvecklar och älskar. Jag jobbar främst med privata företag och hjälper dem med allt möjligt som har med text på svenska att göra, bland annat att:

– skriva webbtexter
– skriva lättläst
– redigera texter för tryck och webb
– skapa språkpolicy
– skapa mallar för offerter, blogginlägg, annonser och annat
– utbilda skribenter
– föreläsa

Tanken med denna bloggserie är att dels ge en bild av vad en språkkonsult kan jobbar med och dels ge en idé om hur vardagen kan se ut för olika personer. Därför frågade jag min sambo hur han skulle beskriva sin bild av min vardag. Som företagare ser mina dagar nämligen väldigt olika ut och långt ifrån all tid går till att utföra uppdrag. Han beskrev det så här:

Du träffar mycket folk, äter lunch och nätverkar. Och så skriver du lite däremellan.

Han är inte långt ifrån verkligheten. Imponerande! En stor del av min vardag går ut på att träffa folk. Vi dricker kaffe, äter lunch, minglar och pratar. Vi byter kontakter, tar hjälp av varandra och gör affärer. Mitt nätverk ger mig ingångar till jobb och jag ger dem detsamma. Som företagare är risken stor att du känner dig ensam. Men du väljer själv. Bestämmer du dig för att vara del av ett större sammanhang så är du allt annat än ensam, trots att du inte alltid har kollegor.

Just nu jobbar jag med ett utbildningsföretag i Göteborg. Min roll är främst att skriva texter till utbildningarna och manus till de delar som ska filmas. Jobbet innebär lika mycket skriva som att klura ut vad målgruppen behöver vad gäller struktur och innehåll. Vad triggas de av? Vad brinner de för? Vad provocerar dem? Jag måste förstås också ta hänsyn till beställarens språkpolicy och önskemål.

Som du börjar förstå så ser både olika dagar och olika uppdrag väldigt olika ut. Och det motiverar mig. Jag trivs med variationen. Men gläds samtidigt åt den röda tråden – att få jobba med det svenska språket.

Anna Maria Resare
– språkkonsult i svenska, företagare och ordförande i Ess


Publicerat: 15 januari 2016