En språkkonsults vardag – Madeleine Jacobsson

madeleine_jacobsson_essJag förstod det ganska tidigt, att svenska språket och jag har en mycket speciell relation. Hur ska jag annars kunna förklara varför grammatikproven var terminens absoluta höjdpunkt? Eller att jag under nationella proven i matte satt och funderade mer på hur frågorna skulle kunna formuleras bättre (och enklare) än på att lösa uppgiften?

Det skulle dröja tio år innan jag äntligen fick rätt diagnos: språkkonsult. Jag heter alltså Madeleine Jacobsson och är examinerad språkkonsult i svenska från Göteborgs universitet sedan juni 2015. Välkommen till min vardag.

Att med hjälp av mina språkkunskaper få folk att kommunicera effektivare och med förtroende är otroligt roligt. Det är till och med så roligt att det är mitt drömjobb (på riktigt). Jag får göra det jag vill, och inte bara på ett sätt; det finns så otroligt mycket att välja bland. Språkkonsult är verkligen ett jobb med en enorm bredd. Och det är det jag älskar, att jobbet är så mångfacetterat. Men vad gör vi egentligen?

Under mina båda praktikperioder var jag på en större svensk myndighet och granskade text, skrev handledningar, höll utbildning och sjöng språkkonsultens lov på en rikstäckande konferens. Just nu undervisar jag anställda på företag och myndigheter i svenska ungefär tre kvällar i veckan. Det kan vara allt från enskilda individer till grupper, men gemensamt för alla är att svenska är ett nytt språk för dem. Det innebär förberedelser, genomgång och pedagogik, men också ett helt nytt sätt att se på svenska och hur språk lärs ut.

Eftersom det är ett extrajobb har jag fått ta från mina sparpengar (ingen helt idealisk situation), men i gengäld går jag alltid till jobbet med ett leende på läpparna. Och det är den största belöningen av alla. Att få känna entusiasm i det man gör. Det är då det händer saker, när man låter entusiasmen och passionen styra.

Jag vet att jag har hittat rätt, för jag känner att jag gör det jag innerst inne alltid har velat göra. Sedan jag blev språkkonsult har jag strukit uttrycket gå i pension från mitt ordförråd, för det kommer jag aldrig göra. Språkradarn kommer alltid vara på, och det med lika stor entusiasm, om inte ännu större ju mer åren går. Det finns så mycket att se, lära, göra, dela med sig av. Och det är det som är det vackra, det fascinerande. Att vara språkkonsult är ett äventyr som varar livet ut.

Och du, om du känner dig nyfiken, även om det bara är lite, så ta steget; för nyfikenhet räcker. Det är där det börjar.

Madeleine Jacobsson
Sekreterare i Ess och Examinerad språkkonsult i svenska