En språkkonsults vardag – Anna Tillas-Lindberg

DSC02322

Vi träffades första gången hösten 2010 i en utbildningskatalog, språkkonsultyrket och jag, och det var kärlek vid första ögonkastet. I början av september 2012 hade jag bott i Umeå ett år och var på väg till min första dag som språkkonsultstudent. Den 5 juni 2015 tog jag examen, nästan utan att ha hunnit fatta att de tre åren var över. Sex dagar senare fick jag anställningsnummer 1 på ett företag som två andra språkkonsulter driver.

Jag har svårt att sammanfatta mina dagar här på ett rättvist sätt, det finns inte riktigt någon ”vanlig dag”. Det närmaste jag kommer en vanlig dag är måndagar, för då har jag flest fasta punkter (två, men ändå). Så varsågod. Kliv in i min måndag.

8.04 Måndagsmöte. Vi börjar varje vecka med ett längre möte, så att vi har koll på hur vi ligger till med alla projekt. (Och så rapporterar vi hur helgens hockeymatcher och danskvällar har varit.)

9.20 Startar arbetsdagen. Jag gör några småuppgifter, tar hand om mina mejl och lägger upp planen för min arbetsdag.

9.42 Har twittertimme. Jag sköter ett företags Twitter-konto, och varje måndag har jag en twittertimme då jag schemalägger tweets för hela veckan.

10.46 Gör målgruppsanalys. Vi jobbar mycket med att göra varumärken användbara med hjälp av ord. Vad ska det här varumärket stå för, vad ska det säga, hur ska det låta? En viktig del i varumärkesarbetet är förstås målgruppsanalysen, och nu kompletterar jag en målgruppsanalys med kundernas inkomster.

11.08 Letar bilder. Vi skriver mycket för ett par olika företags webbmagasin. Jag söker i en bilddatabas för att hitta bilder som passar till en artikel jag har skrivit och fnissar lite åt de mycket beskrivande filnamnen. Min favorit just nu är det smått förvirrande och härligt progressiva ”Business woman with mobile phone and bag on his shoulder”.

11.23 Hjälper till med att planera schema för de närmaste veckorna.

11.39 Börjar skapa en landningssida. Vi hjälper ett företag att skapa landningssidor, alltså sidor som ska klara sig extra bra i sökmotorer och ge besökarna precis vad de vill ha. Jag kollar vilka sökord vi ska optimera mot och börjar knåpa ihop en text.

12.11 Äter lunch. Jag hinner skrämma en kollega med en skräckhistoria från en av mina danskvällar innan han sticker iväg till gymmet.

12.48 Fortsätter med landningssidan. Jag skriver färdigt en första version och skickar min text på feedback-runda hos en kollega.

14.16 Läser på inför ett kundcase. Jag ska göra ett reportage till ett webbmagasin och behöver förbereda mig. Jag kollar hur min kollega la upp sitt reportage, läser på om dem jag ska skriva om och skickar ett mejl till en person jag ska intervjua.

16.22 Påbörjar en annan landningssida.

16.52 Avstämning inför morgondagen.

Ett par minuter över fem går jag hem. Min arbetsmåndag är slut. Åtta minus och mörkt ute, men varmt och ljust i bröstet. Klyschigt, jag vet, men sant. Den där kärleken vid första ögonkastet, den håller i sig. Jag tror att den kommer att vara livslång.

Anna Tillas-Lindberg
Sekreterare i Ess


Publicerat: 29 januari 2016